De Fietsappel is open

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-08-2010

In augustus is de ‘Fietsappel&' geopend, een onbewaakte fietsenstalling in het stationsgebied van Alphen aan den Rijn waar reizigers en bezoekers gratis hun fiets kunnen stallen. Het is een gebouw van staal met meerdere verdiepingen in de vorm van een appel. De stalling biedt plaats aan&circa 970 fietsen.


  • De ‘Fietsappel’ is ontworpen door Wytze Patijn van Kuiper Compagnons. Het concept is ontleend aan een kunstwerk van een appel. De doorgaande vloer heeft de vorm van een spiraal, welke in een appelvormig model resulteert. Het stalen kunstwerk heeft een doorsnede van 27,5 meter en een hoogte van 15,5 meter. De hellingbaan waarop de fietsen geparkeerd staan, wikkelt zich als een spiraal (de appelschil) om een kegelvormig ‘klokhuis’ van stalen kolommen. De buitenschil wordt gevormd door een transparant, ruimtelijk vakwerk. Omdat het een onbewaakte fietsenstalling is, is ervoor gekozen de stalling zo open mogelijk te maken ter bevordering van de sociale controle en het stimuleren van het gevoel van veiligheid.
    Voor het stallen van fietsen kunnen reizigers en bezoekers kiezen uit meerdere locaties. Onder het stationsplein, in ‘De Verbinding” is een bewaakte fietsenstalling, waar 1.280 fietsen gestald kunnen worden. Daarnaast zijn er twee onbewaakte fietsenstallingen: De Fietsappel (970 plaatsen) en Kerk en Zanen (600 plaatsen).

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

De Fietsappel is open

No data found
Scroll naar boven