Deens onderzoek: Fietsers zorgen voor substantieel deel winkelomzet

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-09-2019
Het fietsvriendelijk maken van winkelstraten stuit nogal eens op verzet onder winkeliers. Toch blijken fietsers ook goede klanten, zo blijkt ook uit onderzoek in Denemarken.

  • De Deense Cycling Embassy zette recente onderzoekresultaten op een rij en daaruit blijkt dat in de Deense hoofdstad Kopenhagen shoppers die met de fiets of te voet komen goed zijn voor 50% van de winkelomzetten (resp. 29% en 20%). Automobilisten zijn goed voor 36% en ov-reizigers voor 15%.

    De cijfers variëren al naar gelang het soort winkels. Voor winkels op straatniveau ligt de omzet van fietsers en automobilisten ongeveer gelijk, in Kopenhagen besteedt ieder rond de €2 miljard per jaar. In winkelcentra blijken automobilisten wel meer te besteden. Gemiddeld besteedt een fietser €55 per winkeltrip, een automobilist €86. In de centra van grotere steden liggen die bedragen op €67 resp. €98.

    Fietsers blijken loyale klanten, ze winkelen veel vaker in dezelfde winkels dan automobilisten. Het loont dus voor winkeliers om te investeren in goede fietsvoorzieningen, aldus de onderzoekers.

    Soortgelijke studies in de centra van andere grote Deense steden leveren een vergelijkbaar beeld op. Fietsers en voetgangers zorgen voor de helft van de omzet. In kleine en middelgrote steden brengen ze een kwart van de omzet. 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Deens onderzoek: Fietsers zorgen voor substantieel deel winkelomzet

No data found
Scroll naar boven