Ecoducten ook goed te gebruiken door wandelaars en fietsers

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:10-01-2011

Mensen en dieren kunnen gebruik maken van ecoducten zonder dat ze elkaar hinderen. Dat blijkt uit een studie van Alterra. Het bureau onderzocht of er minder wild over een ecoduct gaat als dat ook wordt gebruikt door recreatief verkeer zoals wandelaars, fietsers en ruiters. Bij een goed uitgevoerd ecoduct levert dat geen problemen op.


 • Vorig jaar kwamen al de voorlopige resultaten van het onderzoek naar buiten, die - nu het onderzoek helemaal is afgerond - worden bevestigd: wild en recreanten zitten elkaar op ecoducten niet in de weg.
  Het onderzoek speelde zich af rond Natuurbrug Zanderij Crailoo en Natuurbrug Slabroek. De eerste gaat over een lengte van 800 meter over een provinciale weg, een spoorlijn, een bedrijventerrein en een ontsluitingsweg. De tweede steekt de A50 over, een tweebaans provinciale weg en een bosweg. Door het registreren van pootafdrukken werd geteld hoeveel wild er gebruik maakt van de ecoducten. En met infraroodtellers – die overigens geen onderscheid maakten tussen fietsers of voetganger – werden recreanten geturfd.
  Op ecoduct Zanderij ligt een halfverhard fietspad waar jaarlijks zo’n 180.000 voetgangers cq. fietsers gebruik van maken. Slabroek – voorzien van verharde paden – telt jaarlijks 60.000 recreanten.
  Beide ecoducten functioneren wat betreft het aantal wildpassages niet minder goed dan ecoducten zonder recreatief medegebruik, zo constateert Alterra, ook op dagen met veel recreanten. Op de onderzochte ecoducten komen sommige diersoorten zoals de ree of de das zelf vaker voorbij. Ze steken het ecoduct soms wel een beetje vlotter over dan elders, maar dat lijkt ook te maken te hebben met de breedte van het ecoduct.
  Een ecoduct moet liefst 40 tot 60 meter breed zijn plus de breedte van de recreatiezone, zo adviseert Alterra. Verder moeten paden voor de recreanten worden aangelegd die moeten worden gebundeld als er meer nodig zijn. En de paden moeten worden afgescheiden met een menswerend maar faunadoorlatend raster tussen pad en natuurzone en ook een visuele afscherming is nodig. Verder moet aan passerende dieren voldoende schuilmogelijkheden op het ecoduct worden geboden.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Ecoducten ook goed te gebruiken door wandelaars en fietsers

No data found
Scroll naar boven